“Stetoscopul”, instrumentul medical nelipsit în cabinetele medicale, reprezintă medicul și profesia sa de peste 200 ani. Instrumentul este utilizat de medici la consultul cardiologic prin metoda auscultației. Stetoscopul captează sunetele produse de inimă și plămâni, le amplifică și elimină zgomotele de fond.
Cuvântul „stetoscop” derivă din două cuvinte grecești: stethos (piept) și skopein (examinare).
În anul 1816, dr. Rene Theophile Hyacinthe Laënnec (1781–1826) a proiectat primul instrument pentru auscultație, numit stetoscop: un tub din lemn. Laënnec a investigat sunetele produse de inimă și plămânii cu invenția sa și a constatat că diagnosticele sale au fost susținute de observațiile făcute prin autopsii. În 1819, el a publicat prima lucrare cu privire la utilizarea stetoscopului intitulată „De l’auscultation médiate ou Traité du Diagnostic des Maladies des Poumon et du Coeur” („Auscultația mediată sau Terapia diagnosticului bolilor pulmonare și cardiace”).
Dr. Laënnec a început să se gândească la acest instrument ca o soluție pentru a evita atingerea directă a pacienților. În cadrul unei consultații a unei tinere femei, cu „simptome generale ale unei inimi bolnave”, Laënnec a fost reticent să asculte direct pieptul pacientei (plasarea urechii pe pieptul ei). Laënnec susținea că această metodă ar fi “inadmisibilă pentru vârsta și sexul pacientei”. Dr. Laënnec a înfășurat o foaie de hârtie sub forma unui cilindru, plasând un capăt pe pieptul pacientei și celălalt la urechea sa. A fost surprins să constate că sunetele erau transmise perfect, ba chiar mai mult, erau amplificate și clare.
La peste 200 de ani se pune în discuție utilitatea stetoscopului acustic în condițiile apariției noilor invenții, care pot înlocui stetoscopul acustic cu cel electronic. Noile tehnologii au dezvoltat dispozitive cu ultrasunete, de dimensiuni reduse care reproduc cu fidelitate sunetele, le amplifică, le filtrează și le înregistrează. Aceste înregistrări permit vizualizarea undelor sonore și pot fi transmise, printr-o aplicație, pe telefonul mobil sau direct la dosar electronic medical al pacientului. Există algoritmi care pot analiza indiciile culese de un stetoscop electronic și oferă medicilor un posibil diagnostic.
„Timpul stetoscopului a apus!” – declara publicației The Washington Post dr. Jagat Narula, profesor cardiolog și decan asociat pentru afaceri globale la Școala de Medicina Icahn de la Mount Sinai, din New York la începutul anului 2016.
Pe lângă capacitatea de amplificare, care este mult superioară față de stetoscop acustic, stetoscopul electronic are avantaje de necontestat în privința timpului de consultație sau în contextul dezvoltării medicinei la distanță, în medicina sportivă sau telemedicină. Dezavantajul major al stetoscopului electronic este posibila interferență cu alte dispozitive electronice (inclusiv cu telefoanele mobile) care ar putea devia valorile rezultate. Medicii așteaptă de la inovatori un dispozitiv care să înlăture eventualele dezavantaje ale stetoscopului electronic, mai accesibil, adaptat ca formă stetoscopului acustic.
Stetoscopul acustic va rămâne pentru multă vreme în dotarea cabinetelor medicale și numai pentru că medicii, adepții medicinei tradiționale, consideră aplicarea discului rece al stetoscopului pe pielea pacientului o oportunitate de a crea o legătură între medic și pacient: „Nu poți avea încredere în cineva care nu te atinge!” (Elazer Edelman, New England Journal of Medicine). Stetoscopul acustic rămâne, deocamdată, simbolul medicinei.
Bibliografie:
http://www.thehealthsite.com/news/can-stethoscopes-make-you-trust-your-doctor-more/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1570491/
Pentru mai multe informații, accesați:
http://www.medicalstudent.ro/publicatii/istoria-stetoscopului.html