Reguli de recoltare

Dragi pacienți,

Susținută de echipamente din cele mai performante echipa Austromed iși folosește întreaga competență și depune toate eforturile pentru a vă furniza analize corecte cu rezultate în cea mai ridicată clasă de precizie.
Calitatea analizelor Dvs depinde însă și de acuratețea recoltarii. Respectând câteva reguli de recoltare, ne ajutați să furnizăm analize medicale, în baza cărora medicul Dvs să vă poată da un diagnostic corect și să vă prescrie tratamentul cel mai potrivit.
Dr. Alina Dinulescu
                                           Medic specialist medicină de laborator

Reguli de recoltare – sânge


ÎNAINTEA RECOLTĂRII

  • Recoltarea sângelui se face dimineața pe stomacul gol, la cel puțin 12 ore după ultimul consum de alimente și lichide îndulcite; de exemplu, dacă recoltarea Dvs va avea loc la 7:30 dimineața, luați ultima masă înainte de ora 19:30 a zilei precedente, după această oră fiind permise numai apă și ceaiuri neîndulcite! Nerespectarea acestor indicații duce la vicierea rezultatelor analizelor, făcându-le inutilizabile pentru diagnostic.
  • Pentru preîntampinarea accidentelor în timpul recoltării, pacienții sunt sfătuiți, să declare înaintea recoltării, dacă suferă de boli cardiovasculare sau de epilepsie, dacă au avut leșinuri în antecedente, și, în cazul pacientelor, dacă sunt gravide.

ÎN TIMPUL RECOLTĂRII

  • Recoltarea sângelui se face prin puncția brațului pacientului în poziție sezândă, semișezândă sau culcată, în funcție de starea de sănătate și vârsta acestuia; în special persoanelor predispuse la leșin li se va recolta sângele în poziția culcat;
  • În cazul recoltării sângelui copiilor mici, părinții trebuie să urmeze indicațiile personalului și să ajute la imobilizarea copilului, pentru a evita riscul de accidentare;
  • Chiar dacă puțin probabilă, poate fi necesară repetarea puncționării. Și cel mai calificat și experimentat personal de recoltare nu poate evita în anumite situații repetarea puncționării, cel mai probabil în cazul persoanelor cu vene subțiri, fragile sau puncționate repetat, persoanelor supraponderale, sau copiilor foarte mici, sau în cazul întreruperii recoltării înainte de obținerea cantității necesare de sânge.

DUPĂ RECOLTARE

  • După recoltarea probei de sânge pacientul va ramâne întins până la dispariția oricărui simptom precum amețeală sau slăbiciune, după care va comprima cu tamponul locul ințepăturii circa 15 minute, și nu va părăsi laboratorul, până când asistenta de serviciu nu îi va confirma, că nu mai există risc de sângerare. În tot acest timp este contraindicată flexia antebrațului pe braț, pentru a nu se produce hematoame.

Reguli de recoltare – urina


ÎNAINTEA RECOLTĂRII

  • Folosiți exclusiv recipienți speciali, sigilați, de unică utilizare, recomandabil, proveniți de la laboratorul Austromed sau de la punctele de recoltare, care folosesc materiale puse la dispoziție de laboratorul Austromed; în acest fel evitați vicierea rezultatului analizelor.
  • Efectuați recoltarea din prima urină a dimineții.
  • În cazul uroculturii, recoltarea trebuie făcută dimineața, din prima urină a zilei, după toaleta prealabilă a zonei genitale; începeți recoltarea urinei după eliminarea unui prim jet.

Notă privind drepturile de proprietate intelectuală: © austromed holding, toate drepturile rezervate