În căutarea unui test screening pentru depistarea cancerului pancreatic
Diagnosticul tardiv al cancerului pancreatic poate fi cauzat de absența simptomelor precoce ale bolii şi de faptul că, adesea, chiar şi simptomele târzii ale bolii sunt nespecifice. În prezent, nu există instrumente performante de screening care să indice diagnosticul.
Un nou test de sânge ar putea schimba acest lucru prin detectarea cancerului pancreatic în primele stadii. Rezultatele studiilor sunt publicate recent în articolul din “Science Translational Medicine”.
Testul combină proteina trombospondin-2 (THBS2) cu biomarkerul deja utilizat clinic CA 19-9. Cercetătorii au constatat că testul detectează cancerul pancreatic în stadiul incipient (stadiu 2b) cu o sensibilitate de 87%. Noul test este încă în stadiul studiilor clinice.
Articolul a fost publicat in 12 iulie 2017 pe sit-ul: http://stm.sciencemag.org/content/9/398/eaah5583
Afișat 11.10.2017 de echipa Austromed / www.austromed.ro
Testele de sânge înlocuite cu “nasul electronic”?
Un nou dispozitiv numit “nas electronic” ar putea ȋnlocui testele de sânge.
Dispozitivele de tip “nas electronic” au primit o atenție considerabilă în domeniul tehnologiei senzorilor în ultimii douăzeci de ani. Ele au oferit beneficii pentru o varietate de industrii comerciale, inclusiv agricole, biomedicale, produse cosmetice, de mediu, produse alimentare, militare, farmaceutice.
În prezent o echipă de cercetători din Texas, Centrul de Excelența (TxACE) Dallas, construiește un “nas electronic” care ar putea detecta și distinge cu precizie substanțele chimice din respirație, ceea ce ar duce la un diagnostic rapid al multor boli și în cele din urmă ar putea înlocui testele de sânge.
Articolul a fost publicat in 21 iunie 2016 pe sit-ul: www.futurism.com
Mai multe despre studiu puteți accesa:
și
https://srxawordonhealth.com/2010/04/23/electronic-nose-sniffs-out-asthma/
Afișat 02.09.2016 de echipa Austromed / www.austromed.ro
Un nou test genetic de sânge!
Cum am putea verifica necesitatea administrării antibioticelor?
Un grup de cercetători a identificat un test genetic care permite diferențierea între inflamațiile care nu sunt cauzate de o infecție și infecțiile bacteriene și cele virale. Studiul a fost extins pentru a clasifica tipul de infecție: bacteriană sau virală.
Studiul a fost publicat in 6 iulie 2016, in revista „Science Translational Medicine”
Mai multe despre studiu puteti accesa: http://stm.sciencemag.org/content/8/346/346ra91
Afișat 07.07.2016 de echipa Austromed / www.austromed.ro