Magneziul [Mg] – inamicul nr. 1 al stresului!

Combate stresul și începe profilaxia stresului prin dozarea mineralelor esențiale.

Despre magneziul [Mg] din organism.

Corpul unui adult conține aproximativ 20 până la 30 g de magneziu (aproximativ 0,05% din greutatea corporală): 50% până la 60% se află în oase; 2% se află în fluidele corporale, inclusiv 1% în serul sanguin; restul se află în țesutul conjunctiv, ficat și globule roșii.

Beneficiile majore al Mg în organism sunt:

  • participă la producerea de energie;
  • influențează ritmul cardiac și reglează tensiunea arterială;
  • este implicat în formarea oaselor;
  • relaxează mușchii și previne crampele;
  • are rol antiinflamator;
  • influențează metabolismul insulinei;
  • susține propria detoxifiere a organismului.

Magneziul este, de asemenea, important pentru formarea materialului genetic (ADN și ARN) și construcția proteinelor proprii ale organismului.

Deficitul de Mg este asociat unui număr mare de boli cronice. Deficitul de Mg poate fi corectat.

Vom identifica, pe rând, beneficiile pe care Mg le are asupra organismului.

1. Mg și stresul

Magneziul este implicat direct în procesele biochimice ale organismului și are un rol esențial în reglarea sistemului nervos, în contractarea și relaxarea mușchilor și în producerea de energie celulară. Magneziul este cunoscut pentru capacitatea de a regla Cortizolul – hormonul stresului, eliberat de glandele corticosuprarenale, ca răspuns la situațiile stresante.

Există studii care susțin interdependența dintre magneziu și cortizol: deficiența de magneziu ar putea fi asociată cu niveluri crescute ale Cortizolului în sânge, iar nivelurile ridicate de cortizol pot reduce absorbția și utilizarea de către organism a magnesiului.

Magneziul ajută la reglarea funcțiilor sistemului nervos și cardiovascular prin eliberarea neurotransmițătorilor și transmiterea impulsurilor nervoase și asigură eliberarea hormonilor de stres la un nivel adecvat funcționării organismului.

Magneziul este răspunsul pentru echilibru, relaxare și calm.

2. Mg consolidează sistemul imunitar

Sănătatea organismului este legată semnificativ de magneziu. Magneziu are un rol determinant în susținerea funcțiilor imunitare. Implicat în numeroase procese biochimice,

Magneziul este antrenat în numeroase procese biochimice, inclusiv în răspunsul celular imunitar. El susține funcția imunitară a leucocitelor (limfocite, neutrofile și macrofage).

Magneziul ajută la reglarea activării, proliferării și funcționării acestor celule imune, susținând astfel un răspuns imun eficient, cu rol determinant în apărarea organismului împotriva inflamațiilor și infecțiilor.

Magneziul contribuie la apărarea antioxidantă a organismului prin participarea la producția de enzime antioxidante. Antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi dăunători care pot deteriora celulele și țesuturile, promovând astfel un sistem imunitar sănătos.

Magneziul este implicat în menținerea integrității barierelor epiteliale, cum ar fi pielea și membranele mucoase, care servesc ca primă linie de apărare a organismului împotriva agenților patogeni.

Un studiu publicat în 2020 arăta că persoanele cu imunitate scăzută sunt frecvent afectate de boli virale. O dietă pe baze de plante și cu aport de apă minerală (magneziu și zinc) crește calitatea florei intestinale, răspunzătoare de 85% de răspunsul imunitar.

2. Mg reduce efectul antiinflamator

Procesele inflamatorii nu sunt de ignorat. Ele constituie risc pentru declanșarea multor boli cronice. Nivelul scăzut de magneziu este asociat cu inflamația cronică, factor declanșator pentru malnutriție, obezitate, chiar cu procesul accelerat de îmbătrânire. Deficiența de Mg este legată de nivelul crescut inflamator, al proteinei C reactivă (CRP).

3. Mg activează Vitamina D

Vitamina D este activată de magneziu. Deficitul de magneziu scade efectul imunitar pe care Vitamina D îl are. Aportul de vitamina D își produce efectul dorit în procesul imun doar în prezența magneziului.

 

Bibliografie:

Magnesium: Wirkung, Bedarf, Dosierung (zentrum-der-gesundheit.de)

Effects of magnesium depletion on inflammation in chronic disease – PubMed (nih.gov)

Magnesium and aging – PubMed (nih.gov)

Magnesium, inflammation, and obesity in chronic disease – PubMed (nih.gov)

Serum magnesium and C-reactive protein levels | Archives of Disease in Childhood (bmj.com)

Magnesium supplementation improves indicators of low magnesium status and inflammatory stress in adults older than 51 years with poor quality sleep – PubMed (nih.gov)

Magnesium supplementation, metabolic and inflammatory markers, and global genomic and proteomic profiling: a randomized, double-blind, controlled, crossover trial in overweight individuals – PubMed (nih.gov)

Oral magnesium supplementation decreases C-reactive protein levels in subjects with prediabetes and hypomagnesemia: a clinical randomized double-blind placebo-controlled trial – PubMed (nih.gov)

Vitamin D bleibt ohne Wirkung bei Magnesiummangel (zentrum-der-gesundheit.de)

Vitamin-D – Wirkungen und Eigenschaften (zentrum-der-gesundheit.de)

Autor: Adina Marinescu
Austromed Clinic,
data: 09 martie 2024, actualizat: 25 martie 2024
Va urma …